Успение на Пресвета Богородица

(15-ти Август)

На 15-ти Август имен ден празнуват: Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава.

Този ден е най-значимият отбелязван от църквата, посветен на Христовата майка – Дева Мария. Нейните родители Йоаким и Ана, дълго време нямали деца и се молили с надежтата да се стобият с рожба. Ако имат такава , те обещали, че ще я дадат да служи на Бога. И не след дълго на 8 септември им се ражда дъщеря. Кръстили я Мария. Когато станала на 3 годинки, родителите я завели в Йерусалимския храм, за да я посветят на Бога. Смирено и Богоугодно Мария изучавала Светото писание. Била необикновено скромна и трудолюбива. Там тя живее 11 години. Според тогавашните закони, не е могла да остане повече в храма и е трябвало да се омъжи. Първосвещеникът Захарий, знаейки и уважавайки нейното обещание, за да не нарушава закона за съпружеството, формално я сгодил за далечен роднина, овдовелият осемдесетгодишен старец Йосиф, който се задължил да се грижи за нея и да пази нейната девственост. Йосиф живеел в град Назарет. Според преданието, в дома на Йосиф Дева Мария получила от Архангел Гавриил радостната вест, че Господ е избрал нея да бъде Майка на Спасителя на света.
Народа ни нарича Успение Богородично, Голяма Богородица и я свързва с древното езическото начало за великата богинята, майка на земята, Мадоната, Божията майка Богородица, носителна на божественото женско начало. Почита се като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
Смъртта на Богородица настъпва леко, като сън, за това църквата го именува Успение. По нейна воля била положена в семейната гробница при Йосиф и нейните родители Йоаким и Ана. В последният и земен път била съпроводена от Апостолите, само Тома не успял да пристигне. Когато след 3 дни се явил, помолил да види тялото на Дева Мария. Отместили камъка на гробницата , но там видели само няколко погребални платна и благодатно ухание. Тога им се явява Богородица и им казва какво се е случило. На третия ден пристигнал синът й, възкресил я и я отвел при себе си. Според различни източници приблизителната възраст на кончината и е около 70 години.
Свърши ли са Богородичните пости и празничната трапеза изобилства от природните дарове. На много места се провеждат събори. Коли се агне и се вари курбан за здраве. Задължително присъства и меда, израз на почит към Богородица, като покровителка на пчелите.
Според вярванията, каквото е времето на следващия ден 16 август, такова ще е през цялата есен.

Сподели статията